Dermedicare

                           Praktijk voor huid- en oedeemtherapie

Oedeem

Oedeem betekend vocht. Ons lichaam bestaat voor een groot gedeelte uit vocht. Als er in de vochtregulatie problemen ontstaan kunnen de gevolgen hiervan groot zijn. We zullen hier de meest voorkomende soorten oedeem bespreken.

Veneus oedeem

Defecte kleppen in de aderen van de benen verhinderen een optimale terugstroom van zuurstofarm, afvalrijk bloed uit de benen richting het hart. Lymfevocht wordt onvoldoende afgevoerd. De benen worden zwaar, rusteloos en zwellen op. Daarnaast kan er een branderig gevoel of krampachtige pijn en stijfheid ontstaan. Vochtophoping en verwijde bloedvaten of spataderen kunnen pijnklachten geven. Er kunnen verschillende huidafwijkingen ontstaan zoals eczeem, een bruine of witte verkleuring en soms zelfs wondjes.

Lymfatisch oedeem 

Door een stoornis van het lymfvatenstelsel wordt weefselvocht onvoldoende afgevoerd. Vochtophoping in de huid en onderliggende weefsels veroorzaakt onder andere (pijnlijke) zwellingen en stijfheid. Lymfoedeem geeft in het aangedane gebied, bijvoorbeeld armen of benen, een zwaar gevoel en/of een gevoel van spanning. Soms veroorzaken de zwellingen zeurende of stekende pijn en stijfheid in gewrichten. Bewegingen kunnen beperkt worden. Het gewicht en de lichaamsomvang kunnen toenemen. Lymfoedeem kan ook voorkomen in de midline (borst-, buik-, rug- en genitaalregio). Vaak is dit een gevolg van de behandeling van kanker. 

Voor de behandeling van zowel veneus- alf lymfatisch oedeem zal er oedeemtherapie ingezet worden. Bij lymfoedeem na borstkanker verwijzen we u naar nazorg borstkanker

Lipoedeem

Lipoedeem is een aandoening waarbij vetweefsel ongelijkmatig verdeeld is over het lichaam. Er ontstaan plaatselijke vetophopingen op heupen, dijen, onderbenen, binnenkant van de knieën of de armen, die niet beïnvloed worden door gewichtsvermindering en sporten. Bovendien kunnen deze vetophopingen pijnklachten geven of de benen snel vermoeid doen raken. Lipoedeem betekent letterlijk ‘vetzwelling’ en staat ook bekend als pijnlijk ‘vetsyndroom’. Het is een niet vaak voorkomende chronische aandoening van het vetweefsel die voornamelijk vrouwen treft. Kenmerkend voor lipoedeem is de symmetrie: de afwijkende vetverdeling doet zich voor aan beide zijden. Dit in tegenstelling tot lymfoedeem, dat zich ook aan één been of één arm kan voordoen.

Lipoedeem is een ander soort oedeem dan veneus en lymfatisch oedeem. Voor lipoedeempatiënten hebben we een specifiek lipoedeembehandeling

Vergoeding oedeemtherapie 
E-mailen
Bellen