Dermedicare

                           Praktijk voor huid- en oedeemtherapie

Eczeem

Eczeem is een verzamelnaam voor allerlei huidziekten die gepaard gaan met jeuk, roodheid, droogheid of juist vochtblaasjes en die veroorzaakt worden door een bepaalde ontstekingsreactie in de huid.

Er bestaan verschillende soorten eczeem. Bij Dermedicare geven we begeleiding bij de behandeling van atopisch eczeem, ook wel constitutioneel eczeem genoemd. Dit is de meest voorkomende vorm van eczeem. Constitutioneel betekent dat het een eigenschap is van het lichaam. Het lichaam functioneert op deze manier, het zit in het DNA en is dus ook erfelijk. Deze erfelijke aanleg kunnen we niet wegnemen. We kunnen eczeem wel behandelen zodat de klachten minder worden of helemaal weg gaan.

Eczeem wordt gekenmerkt door een verstoorde barrièrefunctie van de huid, door verandering van bepaalde huidvetten en eiwitten. Hierdoor verdampt er te veel water uit de huid en wordt de huid droog. Ook is de huid niet goed beschermd tegen invloeden van buitenaf. 

Naast het remmen van de ontstekingsreactie in de huid, veelal met dermatocorticosteroïdcrèmes, is het heel belangrijk om de barrièrefunctie van de huid te herstellen met behulp van vettende crèmes.

De behandeling van eczeem vindt in eerste instantie plaats bij de huisarts of dermatoloog. Zij verstrekken de middelen die nodig zijn om de symptomen van eczeem te verminderen. Vervolgens is de behandeling van eczeem veelal gebaseerd op zelfmanagement. Om te leren beslissen wat uw huid of de huid van uw kind nodig heeft bieden wij eczeembegeleiding. 

 
E-mailen
Bellen